GENOCID U SREBRENICI: SPISAK 810 ZLOČINACA, 400 IH DANAS RADI ČAK I U POLICIJSKIM STRUKTURAMA!?

Veliki broj nevladinih organizacija u BiH, već godinama, upozorava kako u policijskim strukturama države trenutno radi više od 400 službenika, iako se oni nalaze na spisku optuženih i osumnjičenih za ratne zločine počinjene tokom genocida u Srebrenici 1995. godine.

Spisak ratnih zločinaca koji rade na visokim funkcijama u zemlji i u policiji, a učestvovali su u genocidu u Srebrenici sačinila je mješovita Komisija Vlade RS, Vlade Federacije BiH i međunarodne zajednice još 2004. godine.

Na tom spisku nalazi se 810 osumnjičenih za zločine. No, teret koji nose zbog onoga što su radili nad bošnjačkim stanovništvom tokom najvećeg genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, nije im predstavljao problem da se nakon okončanja agresije, zaposle u razne institucije vlasti BiH, a neki od njih se nalaze čak i na rukovodećim pozicijama.

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” su više puta protestovale ispred Regionalnog ureda Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) u Tuzli. Zahtijevale su da se Jovan Ilić razriješi dužnosti koju obavlja u ovoj Agenciji jer se nalazi na spisku osumnjičenih za ratne zločine.

Ilić je bio jedan od rukovodilaca u Centru javne bezbjednosti Bijeljina u vrijeme kada su se dešavali stravični zločini nad stanovništvom Bijeljine

Kompletan spisak optuženih i osumnjičenih za ratne zločine u Srebrenici, a koji rade na visokim funkcijama u BiH i u policijskim strukturama BiH pogledajteOVDJE.

Spisak osumnjičenih ratnih zločinaca sačinila je Komisija Vlade RS, FBiH i međunarodne zajednice 2004.

 Izvor: NAP

Tags: