Kriv za genocid: Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Haški tribunal izrekao kaznu doživotnog zatvora bivšem generalu Vojske Republike Srpske za genocid i teške ratne zločine.

Lider Narodne partije Austrije i mandatar za formiranje nove vlade Sebastijan Kurz kazao je da je presuda Ratku Mladiću dalji važan korak u pravcu savladavanja prošlosti i stravičnih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Kurz je, u saopćenju, poručio da ovu presudu zbog toga moraju poštovati sve strane.

“Odlučno pravno procesuiranje svih zločinaca je preduslov za pravdu i savladavanje prošlosti, a time i za praštanje i pomirenje“, naglasio je on.

"Jedna od pouka ratnih sukoba mora biti da države na Zapadnom Balkanu u budućnosti moraju još više, prekogranično sarađivati", kazao je Kurz.

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, koji je bio srbijanski predsjednik u vrijeme kada je Ratko Mladić uhapšen, izjavio je da "bez snažnih političkih inicijativa i preuzimanja odgovornosti i politike obostranog iskrenog izvinjenja za zločine koji su se dogodili, nema ni stvarnog pomirenja, niti održivog mira na Zapadnom Balkanu, a time i u Evropi".

Prema Tadiću, "presuda Mladiću predstavlja epilog saradnje sa Haškim tribunalom, koju je Srbija do kraja njegovog predsedničkog mandata dovršavala u politički i socijalno teškom vremenu, nabijenim ogromnim izazovima i rizicima unutrašnjih sukoba".

 

 

"Privođenje Haškom tribunalu svih optuženih za izvršavanje najtežih zločina protiv čovečnosti okončano je u potpunosti i sa punim uverenjem da je to bila i ostala osnovna pretpostavka procesa pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Tadić.

Komentirao je i Vučićevu reakciju na presudu, te podsjetio kako je on "protestovao protiv hapšenja Mladića, a da se danas lako hvali otvaranjem poglavlja, ne distancirajući se pri tom jasno od niti jednog svog političkog poteza radikalske prošlosti".

Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli vrlo je zabrinut zbog stajališta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o presudi Ratku Mladiću.

Pacolli je na svom Twitter nalogu napisao da se Vučić "trebalo ispričati žrtvama, a ne da se protivi pravdi".

"Ekstremno sam zabrinut zbog Vučićevog stajališta o presudi Mladiću. Umjesto da se ispriča žrtvama, on (Vučić) se protivi pravdi i pomirenju", naveo je Pacolli.

 

Vučić je izjavio da "ne postoji nijedna osoba koja nije znala kakav će biti ishod suđenja Mladiću". Po njemu, "Srbija poštuje tuđe žrtve i od drugih očekuje isto, ali se za poštovanje prema svojim žrtvama morati sama da se izbori".

"Srbija je uvek poštovala sve žrtve drugih zemalja, iako nisam siguran da su oni uvek poštovali srpske žrtve. Ne znači da mi treba da pravdamo zločine koje su činili neki sa srpskim imenima. Ali mi smo u stanju da svoju odgovornost prihvatimo, za razliku od drugih", rekao je Vučić.

 

 

Tags: