Srebrenica - Mapiranje Genocida

DIO: 1/25. Hronologija Srebreničkog Genocida, projekat "Srebrenica - mapiranje genocida." (Inicijativa Mladih za Ljudska Prava)

Iz presude Naseru Oriću:

"Između aprila 1992. i marta 1993, grad Srebrenica i okolna sela pod kontrolom Bošnjaka bili su neprestano meta srpskih vojnih napada artiljerijom, snajperima, a povremeno i bombardovanjem iz zraka. Svi napadi su vršeni po sličnom obrascu. Srpska vojska i paravojne snage okružili bi selo ili zaselak bosanskih muslimana, pozvali bi stanovništvo da preda oružje, a tada bi započeli sa granatiranjem i pucnjavom ne birajući ciljeve. U većini slučajeva, ušli bi u selo ili zaselak, protjerali ili poubijali stanovnike, koji nisu pružali značajniji otpor, i uništili njihove domove. U tom razdoblju, Srebrenica je svakodnevno bila izložena nasumičnom granatiranju iz svih pravaca. Naročito su Potočari bili svakodnevna meta srpske artiljerije i pješadije jer su bili važna tačka u odbrambenoj liniji oko Srebrenice. Druga naselja bosanskih Muslimana takođe su neprekidno napadana. Rezultat svega toga bio je veliki broj izbjeglica i stradalih."

Iz presude Radislavu Krstiću:

"Nastojeći eliminirati dio Bošnjaka, snage bosanskih Srba su počinile genocid. Oni su odredili za uništenje četrdeset hiljada [40,000] bosanskih muslimana koji su tada živjeli u Srebrenici, i kao grupa predstavljali bosanske muslimane uopšte. Oni su svim zarobljenim muslimanskim muškarcima, i vojnicima i civilima, starim i mladim, oduzeli njihove lične stvari i dokumente te ih smišljeno i metodično ubijali isključivo na osnovu njihove pripadnosti. Snage bosanskih Srba su bile svjesne, kada su se upustile u svoj genocidni poduhvat, da će bosanskim muslimanima zlo koje su im nanijele donijeti trajne nevolje. Žalbeno vijeće s potpunim uvjerenjem izjavljuje da pravda osuđuje, odgovarajućim formulacijama, ogromnu i trajnu štetu koja je nanesena i pokolj u Srebrenici naziva njegovim pravim imenom: genocid. Odgovorni će nositi ovu stigmu, i ona će služiti kao upozorenje za budućnost svima onima koji pomisle da počine takvo gnusno djelo."

Bosanski: http://www.srebrenica-mappinggenocide.com/bh-m/

English: http://www.srebrenica-mappinggenocide.com/en-m/

Ovo je prvi dio filma koji se sastoji iz 25 dijelova. Ispod su linkovi do svih 25 dijelova:

https://youtu.be/_rkqpd8uLSE
https://youtu.be/IlaivgWDsYo
https://youtu.be/aIn7iHiKLuo
https://youtu.be/U0Xm1a4Gx_s
https://youtu.be/3qZu7fhGog4
https://youtu.be/Nq-n7XLopuI
https://youtu.be/7-08u27PQV0
https://youtu.be/-MHpYWxVLJI
https://youtu.be/N1Mvngr07g4
https://youtu.be/oVZztUEdNSk

https://youtu.be/f8J9zjgRwps
https://youtu.be/Ma8Q0gD90v8
https://youtu.be/Aixx4DETLZo
https://youtu.be/Typd2zjRv5A
https://youtu.be/PL8rqd5YRns
https://youtu.be/91iFsGYa1CU
https://youtu.be/uKnO9_PBzc8
https://youtu.be/52k9J46GfB8
https://youtu.be/pBnMvhbpdb8
https://youtu.be/F1a36bYJC-M

https://youtu.be/jVdF_rBFW2g
https://youtu.be/0OLNRCUcKfw
https://youtu.be/R8WCOkw274A
https://youtu.be/v27uv_PPTkw
https://youtu.be/mlSXZf3CZFA

Tags: