O Nama

Zašto Milion Bošnjaka?

Agresija na našu domovinu, Republiku Bosnu i Hercegovinu je promijenila njenu demografiju i najviše oštetila Bošnjake kao jednog od konstitutivnih naroda u RBiH. Mnogi su napustili svoje domove i danas žive u drugim gradovima a mnogi i u drugim zemljama, izvan naše RBiH.

Prema nekim nezvaničnim podacima, a i kada se napravi neka gruba matematička računica koliko nas danas živi van granica naše RBiH, ta bi brojka mogla da se približi brojci od 1 milion. Bilo kako bilo, iako je ta brojka možda manja, ovaj simbolični naziv treba da bude podsjećanje na razmjer zločina koji se je desio tokom agresije na našu RBiH i šta to za nas kao narod znači.

U prilog ovome ide činjenica da je na teritoriji RBiH za vrijeme velikosrpske agresije bilo na stotine koncentracionih logora a i dan danas, 20 godina nakon završetka agresije, nalazimo masovne grobnice Bošnjaka širem RBiH, na čemu je izgrađena genocidna tvorevina RS.

Međunarodna zajednica je počinila mnoge nepravde prema RBiH a najveća je ta da je nagradila RS sa 49% RBiH teritorije. Time je omogućila i do dan danas dozvolila da se RS apartheid sprovodi nad Bošnjacima koji su se vratili svojim domovima na teritoriji RS-a. 

Mi smo mala grupa aktivista koji je osmislio ovu platformu za podršku svim inicijativama NVO-a i udruženja koje rade za dobrobit RBiH. Na ovoj platformi se mogu provoditi peticije, tražiti podrška za neki projekat i podijeliti informacije sa drugim organizacijama koje su registrovane na ovoj platformi (više pročitajte ovdje).

 

Tagovi: